Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Pétition · Fair Work, Fair Pay: Empowering artist-authors in Europe · Change.org

ELi alt varju otsivate loovisikute õiguste kaitseks on Prantsusmaa loovisikuid koondavad ametühingud kutsunud üles erinevaid autoreid end kujutama ELi lipu värvides vihmavarju all. 

Teate ju küll seda vana lugu? Kuidas kunst sündis varjust? 

Elas kord väga ammu Kreekas üks armunud noorpaar. Sõda, nagu ikka, ajas oma liini ja kutsus noormehe ohtlikule sõjaretkele, millest tagasi tulla polnud kindlat lootust. Enne sõtta minekut istusid armunud viimast korda aias, et koos lõunat süüa. Noor naine märkas, kuidas tema elu armastuse vari langes müürile ning tõi äratuntavalt välja noormehe profiili. Ta võttis kustunud koldest söe ja joonistas varju järgi igaveseks mälestuseks müürile oma armsama profiili. Nii sündis kunst. 

Kunst sündis varjust. Kunst sündis kartusest aja ja kõige kaduvuse ees. Kunst sündis soovist mäletada ja muuta surematuks armastus. Ei teagi, kas see feministe lohutab, aga legendi järgi oli tegu naiskunstnikuga. 

Olgu kuidas oli, aga iga sõda saab kord otsa. Miks üldse toetada loovisikuid? Loomine on aeglane protsess ja kunstnikud seda planeeti ei hävita, nende ökoloogilne jalajälg on väga väike ning kuna loovisik jätkab õppimist läbi terve elu, siis ei saasta ta planeeti lugemise, muusika kuulamise või näituste külastamisega, kuna kõik need tegevused on muu tarbimisega võrreldes köömes. 

Mõne kuu pärast saabuvad ELi valmised ja kui loovisikud ja nende toetajad kohe nüüd vaeva ei näe, et küsida parlamendikandidaatidelt nende positsiooni kultuuri kohta, siis hiljem on hilja viriseda. 

Miks meile on vaja kultuuri? Ütleks, et kultuur on hingetoit, aga ega igal inimesel ei ole tingimata seda nälga. Aga aramastuse järele, tundub, püsib inimkonna huvi endiselt. Ütleks siis läheneva Valentinipäeva valguses, et ega teie feissbukipiltidest nüüd midagi igavikku ei jää. Pange neile kasvõi kolm kuldraami ja neli muuseumiklaasi ümber. 

Nii et kui te soovite, et teie armastus jääks, siis visake oma allkiri sellele petitsioonile alla ja paluge sõpradelgi sama teha: Pétition · Fair Work, Fair Pay: Empowering artist-authors in Europe · Change.org

EL ja kultuur 

21.nov. 2023 võeti ELI Paramendi poolt vastu soovituslikud suunad loovisikute sotsiaalsete garantiide, minimaalsete töötasude ja töötingimuste kohta Textes adoptés - Cadre de l’Union pour la situation sociale et professionnelle des artistes et des travailleurs des secteurs de la culture et de la création - Mardi 21 novembre 2023 (europa.eu) . Õhus on idee ELis autori staatuse loomiseks. Peale koroonakriisi on kultuur sektor, mis on saanud korralikult viga ning kultuurile orienteeritud asutused ja organisatsioonid peavad aru saama, et kui kaob sisulooja e. autor ja kunstnik, siis võivad lähimal ajal töö kaotada ka kultuurikeskused ning miks mitte ka kultuuriministeeriumid Euroopas üldse? 

Tehisintellekti tulek on viimasel aastal juba proovile pannud illustraatorite ja tõlkide vastupidavuse ning EL peab reguleerima ka tehisintellekti kasutamist ning sellega seotud autoriõigusi. 

 

Pöördumine ELi poole

Et kõik oleks võimalikult transparentne, siis peab tulema korraks ajas tagasi selle nädala algusesse Pariisis kui illutsraatorite mure oma sissetulekute pärast, mis tehisintellekti kasutavate klientide tõttu viimase aasta jooksul kõvasti kahanes, kutsus 16.jaanuariks Pariisis kokku loovisikute ametühingud, autoriõiguseid esindavad organisatsioonid, juristid , kuntsnikud ja ülikoolid. 

Hackathoniks nimetatud ürituse üheks algatajaks  oli Creatricks , mis paneb oma saidi vahendusel kontakti autorid ja juristid, et lahendada autorite juriidilisi muresid (  Creatricks | Faire avancer le droit des artistes et auteurs ) , elukutselisi kirjanikke koondav ametühing  Ligue des auteurs professionnels Ligue.auteurs.pro | Accueil  ja CEIPI , Strasbourg' i ülikooli juures tegustev ja autoriõigusi uuriv keskus CEIPI - Centre d'études internationales de la propriété intellectuelle - Université de Strasbourg - Accueil

 

15.jaanuari õhtul algatati petitsioon Pétition · Fair Work, Fair Pay: Empowering artist-authors in Europe · Change.org loovisikute sotsiaalsete õiguste ja õiglase tasutamise kaitseks La Charte'i lehelt ( organisatsioon, mis seisab lasteraamatute autorite ja illustraatorite õiguste eest) 

La Charte des auteurs et illustrateurs JEUNESSE · Change.org 

Loomulikult puudutab see üleskutse kõiki loovisikuid ja nende toetajad ning kõiki kultuuri alal töötavaid kodanikke. Kui teil on kunstist ja kultuurist suva, siis visake oma allkiri sellele üleskustele ikka alla kasvõi oma armastuse jäädvustamise nimel, eks?

Kultuuritöötajad, kellel on hetkel kindel palk ja haigekassa- teie saate allkirjastada üleskuste oma palga ja sotsiaalsete garantiide säilitamise huvides. 

Feministid! Nagu selgub ülaltoodud loost, oli Euroopa esimene kunstnik naine. Palun olge solidaarsed.

Rohelised, mahetarbijad, planeedikaitsjaid! ELi loovisik on uus jääkaru. 

Milojärid! Ülal juba rääkisime sotsmeedia fotode võimalikust saatusest. Raha eest saadud kuldraamid ja muuseumiklaas teie fotosid igaveseks ei muuda. Aga kunstnik võib saavutada hea tulemuse teie igavikustamiseks isegi halva foto järgi. 

 

 

Veel lugemist: 

 

22.01.2023 Libération Les artistes contre l’intelligence artificielle : la bataille des droits d’auteur se judiciarise – Libération (liberation.fr)

 21.01.2023 , Le Monde : Intelligence artificielle : illustrateurs, codeurs et traducteurs déjà bousculés par cette technologie (lemonde.fr)

21.01.2023 , France Info Culture ENQUETE FRANCEINFO. L'intelligence artificielle va-t-elle tuer les artistes ? (francetvinfo.fr)

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :