Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

".../Maarja, millal sa käisid me maal 

ja paitasid sõnajalga? 

Millal sa andsid talle oma nime?/" Karl Ristikivi 

Tundub, et Eestis on igasuguste ordude ja rüütlitega ikka üks paras segadus: Kati Saara Borodina valgussõdalaste mõttemaailmast: sinuga jagab ruumi nähtamatute abiliste võrgustik - Elu24 - Eesti kõige menukam veebitabloid

Ok, madre tähendab hispaania keeles tõesti "ema". Ladina keeles mater . Kuidas aga üks alma materis käinud inimene saab sellist juttu ajada? Et kui poeg on Püha Graali rüütel, siis saab tema emast automaatselt madre? Madre e. ema saab Kati Saara Borodinast tõepoolest automaatselt, aga seda juba kohe peale poja või tütre sündi. (Head emadepäeva!)

Parem pole olnud ka lugu Riho Terrasega, kes on muidu juba täitsa suur mees, aga ikka tahaks keebiga mööda linna joosta Eesti kaitsejõude juhivad templirüütlid - Eesti Ekspress (delfi.ee) 

Eesti Ekspress kirjutab 25.04.2013 "Kuid ta (Riho Terras ) pole sugugi kõige tuntum templirüütel Eestis. 4. jaanuaril 2005 saatis Mart Meri laiali pressiteate, et tema isa, president Lennart Meri sai sõltumatu militaarse Templiordu liikmeks. Endine riigipea võttis sel puhul oma kodus vastu Jeruusalemma Sõltumatu Militaarse Templiordu NATO Suurprioraadi Suurristi. Risti andis talle üle ordu suurkantsler Fredrik S. Michelet." 

Hmm. Pudru ja kapsad.Jeruusalemma Sõltumatu Militaarne Templiordu ja NATO? Me saame täitsa aru ajakirjanikest ja muidu kultuurihuvilistest, kes meiega kontakti võtavad ja soovivad teada, et kuidas nende ordudega siis ikka on? 

Kui nüüd ajalugu vulgariseerida, siis on lugu järgmine: 

Paavst Urban II (tuletan igaks juhuks kohe alguses meelde, et ta on katoliiklane) armastab kangesti glamuurset elu ja tunneb, et raha ikka võiks nagu kohe kõvasti rohkem olla. Seetõttu saadab ta a. 1099 tervele katoliiklikule maailmale laiali kirjad (paavsti bulla), et ristirahvas end kokku võtaks ja läheks Jeruusalemma Kristuse hauda vabastama. Nagu näete, on välisagressiooni puhul "vabastamise" terminit kasutatud juba ammu enne Nõukogude Liitu. 

Paavst Urban II jutlustab kuningatele Jeruusalemma "vabastamise" ideest. Nii sünnivad ristisõjad

Algavad organiseeritud rüüsteretked (1099 juba esimene), mis saavad hiljem endale ristisõdade nimetuse ja Jeruusalemmas saab pukki kristlik kuningas Baudouin II. 

Samal ajal on ediselt populaarsed ka palverännakud Jeruusalemma. Palverännaku sooritamine on igati shikk asi ja muudab selle sooritanud noobli või kaupmehe varasemast kohe palju lugupeetumaks inimeseks. Lisaks on palverännakuga võimalik kõvasti patte lunastada.  Reisimine ei ole tollal loomulikult üldsegi mitte ohutu tegevus. Ei maal ega merel.  

1118 ostustab Champagne' ist pärit Hugues de Payen luua "vaeste ristirüütlite ordu" ( Ordre des chanoines du Saint-Sépulcre) palverändurite ravimiseks ja kaitseks, 1129 tunnustab paavst nende ordut ametlikult. (Vahemärkuseks peab ütlema, et seda va mullijooki nimega shampanja veel ei ole! Küll aga on valgeid veine.) 

See kõige esimene ordu (nagu peaaegu kõik ordud) ei loodud mitte militaarsetel eesmärkidel, vaid selleks, et ravida ja kaitsta Pühale Maale reisivaid palverändureid. Samas tuleb sõna "kruiis" muide tõesti ristiretkedest ja eks omal ajal oli ristiretk ka igati hea võimalus laste ja naise juurest ära saada. 

Ristirüütlite ordud luuakse algselt tõesti selleks, et kaitsa ja ravida Jeruusalemma palverännakule saabunud kristlasi. Niisiis on enamus ristirüütlite ordudest loodud Jeruusalemmas ja nad täidavad nii turvameeste kui medõdede funktsiooni.

Ordurüütel oli tõenäoliselt ristissõdalane. Aga iga ristisõdalane ei olnud tingimata ordurüütel.

Kindlasti ei tohi unustada, et ristiretkede vastu ei valitsenud kristlikus maailmas kohe kindlasti mitte rahulik üksmeel. Juba esimesed ristiretked  said kriitikanoolte osaliseks ja seda kirikuisade endi poolt. Nii mõnedki kirikuisad ei pidanud heaks, et mungad tapaksid. Või et Kristuse nimel tapetaks. Loogiline, eks? 

Ordurüütlid olid relvastatud mungad, kes ravisid ja aitasid palverändureid ning kõikide esimeste ordude eeskirjades seisis kirjas, et nad ei ole militaarsed. Niisiis ei pruukinud nad üldse olla tingimata ristisõdijad, vaid ka hoopis palverännakule läinud mungad, kes otsustasid Jeruusalemma jääda, et teisi palverändajaid ravida ja kaitsta. Idee kohaselt olid nad kui tänapäevased humanitaartöötajad sõjakoldes. Loomulikult ei pidanud relvastatud mungad reaalses elus oma ordu eeskirjadest nii täpselt kinni. Aga kas eeskirjadest peavad tänapäeval kinni kõik eurosaadikud ja kodupoliitikud? Ei. 

Selles artikliseerias ei räägi me ristiretkedes, vaid ristirüütlite ordudest ja me katsume igast 12.saj. loodud ordust veidike eraldi rääkida. 

Püha Graali rüütlite ordu

Kohe räägiks sellest Kati Saara Borodina promotud Püha Graali rüütlite ordust. Eraldi lugu selle ordu kohta tegema ei hakka, sest seda ordut paavsti poolt tunnustanud ja 11. või 12.saj. loodud ordude nimestikus ei ole. Miks? Sest teda ei ole olemas. 

Võib-olla on keegi tõesti 21.saj. sellise ordu loonud. Miks mitte. Igasuguseid klubisid ju on. Me aga räägiks siinses seerias aga  n.ö. ametlikest ordutest, mida ka paavst juba 12.saj. tunnustanud on. 

Lohutuseks ELU24 lugejale saame aga öleda, et Püha Graali rüütlid on siiski väga tuntud ja isegi maailmakuulsad! Seda nimelt kirjanduses. Kuningas Arthurist rääkivates legendides figureerivad tõesti Püha Graali rüütlid e. ümarlaua rüütlid, kes rändavad Graali otsides mööda maailma ringi. Kahjuks pole neid ajaloos endiselt olemas. 

Ümarlaua rüütlid. Illustartsioon Lancelot' legendi manuskriptist, autor Evrard d'Espinques, circa 1470, Gallica BnF

Enne Monty Pythonit ("Püha Graal", 1975) jumaldavad  Püha Graali rüütleid loomulikult prerafaeliidid, kes aga ei käsitle seda teemat mitte ajaloolase mätta ostast, vaid ikka legendidest inspireeritult. Nii väga tahaks et iga ELU24 lugeja oskaks mulle kohe nimetata prerafaeliitide kunstivoolu rajajad, aga küllap see küsimus jääks õhku rippuma, nii et teeme seda siin siis kohe ise: William Holman Hunt, John Everett Millais, Dante Gabriel Rosetti. (Medievismi tekkest saab natuke lugeda selles artiklis Daam ükssarvikuga- hiliskeskaegne vaibagrupp Pariisis ja Tallinnas - Kirjad Nuustakult (over-blog.com) )

Natuke hiljem tunneb Püha Graali vastu huvi Hitler. Ta saadab isegi ühe ajaloolase Prantsusmaale Cathar' i Püha Graali ja ristirüütlite jälgedele. Ajaloolane ei julge Hitlerile öleda, et ta Püha Graali rüütlite kohta midagi ei leia, ja nii tekib ajaloos Püha Graali rüütlite ümber  tõepoolest väike segadus, mis aga eriti kaua ei kesta ning lootus, et Püha Graali rüütlid on kunagi olemas olnud ja tegutsenud, kustub taas.

Mis on Püha Graal? 

Pühaks Graaliks nimetatakse karikat, mida Jeesus kasutas pühal õhtusöömaajal ja samasse karikasse olla kogutud ka risti löödud Kristuse veri. Kuningas Arthuri legendides otsivad tema rüütlid just seda karikat. Katoliiklikus maailmas on sajandeid juba mitu kirikut väitnud, et just nende reliikviate hulgas ongi Püha Graal. Kahjuks on tegu lihtsalt võimsa brändinguga, sest kui kultuuriajaloolased ja kunstiajaloolased neile pilgu peale heidavad, siis tundub, et tegu ei ole päris täpselt õigel ajastul valmistatud karikatega ning kui see karikas, millest Kristus jõi, kuskil veel alles on, siis on see äkki hoopis puust ja mitte väärismetallist ning kallite kividega kaetud? Seetõttu on ka mitmed kirikuisad läbi sajandite väitnud, et Püha Graal ei olegi ehk tingimata kullast ja hinnalistest mineraalidest tarbeese, vaid hoopis tee teadmisteni. "Nähtamatute abiliste võrgustikule" selles filosoofias siiski ruumi ei ole.

Eelmisel suvel kohtusin Prantsusmaal mitme täitsa ehtsa ordurüütliga - osad 12.saj. loodud ordud eksisteerivad tõesti tänapäevalgi. Kokku ei saanud ma aga rüütlitega üldsegi mitte ordude pärast, vaid hoopis erakogudesse kuuluvaid keskaegseid vaipu uurides. Küsisin siis ka, et millest tuli üldse soov ordurüütliks hakata? 

"Ema tahtis," sain vastuseks. 

Head emadepäeva! 

Järgneb... 

Veel uurimiseks:

Kui võimalik, siis soovitan vaadata Sema Charmiento dokumentaali. Just neid kahtlustas Hitler Püha Graali omamises : CATHARS (THE) (arte.tv) 

Rosetti "Püha Graali neitsi" Tate'i kollektsioonis ‘The Damsel of Sanct Grael’, Dante Gabriel Rossetti, 1857 | Tate 

Teine Rosetti "Püha Graali neitsi" The Damsel of the Sanct Grael (rossettiarchive.org)

Lugu kirikust Hispaanias, mis räägib, et just neil olla Püha Graali karikas Le Saint Graal serait à Valence en Espagne – Valence en Espagne (valence-en-espagne.com)

Veel üks kirik Hispaanias, mis väidab, et neil on ka Püha Graali karikas Le Saint Graal en Espagne? Des experts doutent (la-croix.com)

Prantsuse keeles saab prerafaeliitidest veidike lugeda Orsay' muuseumi saidilt : Musée d'Orsay: Le préraphaélisme (musee-orsay.fr)

Aitäh! Merci! 

Ordurüütel Thomas , ordurüütel Christian , Beaugency' arheloogia selts, Gallica BnF 

 

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :